Koronavirüs Aşısıyla İlgili Son Açıklamalar

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde koronavirüs aşısı denemeleri devam ediyor. Virüs yaygın olarak 200'den fazla ülkede bulunur ve dünya çapında 1 milyon ölüme neden olur. Bilim adamlarının bu konudaki son dakika konuşmaları dünyanın gündeminde. Bilim adamları, şu anda klinik deneylerin son aşamalarında olan ve binlerce gönüllü üzerinde test edilen dokuz aşının hiçbirinin onları Covid-19'un neden olduğu ciddi hastalık veya ölümden koruyamayacağını duyurdu.

AĞIR VAKALARDAN KORUMAZ

Ancak araştırmacılar, yeni koronavirüsüne karşı geliştirilen en gelişmiş aşının test edilmesinin, aşının insanları Covid-19 nedeniyle ağır hastalıklardan veya ölümlerden koruyabileceğini göstermediğini açıkladı. British Medical Journal Medical Journal'ın yardımcı editörü ve Maryland Eczacılık Üniversitesi'nde bir ilaç geliştirme uzmanı olan Peter Doshi, konuyla ilgili olarak, devam eden denemelerin yalnızca aşının hafif enfeksiyonları önleyip önleyemeyeceğini göstermek için olduğunu söyledi.

YOĞUNBAKIM ORANLARI DÜŞER Mİ?

Doshi, CNN'e şunları söyledi: "Klinik araştırmanın üçüncü aşamasından elde edeceğimizin genel kabul gören bir hipotez olduğunu düşünüyorum. İnsanlar aşı olsa bile koronavirüsten etkilenmeyeceklerini düşünüyor." "Tasarım yoğun bakıma yol açmadı. Ya da ölüm oranlarında herhangi bir azalma. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar anlamlı bir sonuç göstermiyor. Virüsün yayılmasını azaltacaklar. "

ÖLÜMDEN KORUMAYABİLİR

Doshi, bu dokuz aşının test edilmesinin "olay temelli" test olduğunu söyledi, bu da hedefin belirli sayıda gönüllünün aşılanmaya devam edebilmeleri için enfekte tutmak olduğu anlamına geliyor olduğunu belirtti. Kontrol grubundaki plasebo veya sahte aşı yapanlarda daha fazla enfeksiyon bulunursa bu aşıların Covid-19 enfeksiyonunu önleyebileceğini gösterecektir. Ancak bu, aşıların insanları ciddi hastalıklardan veya ölümden koruyabileceği anlamına gelmiyor. Doshi şunları söyledi: "Duruşmada, yalnızca çok az sayıda semptomatik Covid-19 vakası ciddi bir hastalık geliştirdi ve hastaneye kaldırılmayı gerektirdi ki bu diğer denemeler için çok olası değil."

AŞI BULUNDU MU?

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, aşı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. "Çin'in aşı araştırmasının 2 hafta içinde yürürlüğe gireceğini biliyoruz. Tabii bu çalışmaların aşamaları 1, 2, 3 ve 4'tür. Şimdi daha fazlasını göreceğiz. Bu çalışmaların sonuçları olarak biz de olacağız. Daha fazlasını görün. Koruyucu bir etki gibi... Bu süreç sosyal bağışıklık açısından da çok önemli. Umarım iki hafta içinde kendi aşımız insan çalışmalarına başlayacaktır. Önceki Çin aşısının hiçbir yan etkisi yok ve bizde göreceğimizi sanmamaktayım." Hülagü, uygun aşıların satın alınmasında ve kullanılmasında herhangi bir sorun olmayacağına inandığını belirterek, aşı araştırmalarının sağlık personeli ve yüksek risk gruplarından başlayarak toplumda devam edeceğine işaret etti.