Backlink Nedir?

Backlink, bir web sitesinin başka bir web sitesinden bir bağlantı almasıdır. Backlinklerin, web sitesinin arama motoru performansı üzerinde büyük etkisi vardır. Bu nedenle, Google tarafından SEO sıralamanızı iyileştirmede önemli bir faktör olarak kabul edilir. Arama motorları, sonuçları görüntülerken birçok sıralama faktörünü dikkate alır ve hiç kimse geri bağlantıların bu sonuçları nasıl etkilediğini tam olarak bilemez. Ancak doğru uygulanırsa kesinlikle işe yarayacaktır.

Backlink Ne işe Yarar?

Backlinkler bizi belirlediğimiz anahtar kelimelerin en üst sıralamasına götürür. Tabii ki, backlink çalışması için birçok farklı teknik ve nokta var. Tüm bu içeriklerin doğru anlaşılması ve uygulanması, SEO sıralamanızın kısa sürede başarılı bir şekilde yükselmesini sağlayacaktır. Backlinklerin bir başka yararı da elbette yeni ziyaretçilerin gelmesine izin vermesidir. Örneğin, popüler web sitelerinde kendi içeriğinizle ilgili diğer içerikleri yayınlamak ve buraya bağlantılar eklemek, web sitesi ziyaretçilerinizin katılma ve tıklama oranını artıracaktır.

Backlink Nasıl Oluşturulur?

Arama motorunda anahtar kelimenizi arattıktan sonra çıkan sonuçları inceleyip, içerik kontrolü yapmalısınız. Daha sonra rakip web sitesinin yayınladığı adresine, yani URL'sine hangi backlinklerin ulaştığını bulmanız gerekiyor. Bu tür hizmetler genellikle ücretli SEO araçlarıyla sağlanır. Örneğin, Ahrefs, backlink konularından bilinen en güçlü backlink analiz araçlarından biridir. Ayda 79 USD öderseniz rakiplerinizden detaylı backlink raporları alabilirsiniz.

Ücretsiz Backlink Alımı

Kurun sürekli arttığı zamanlarda 79 USD hiç de az sayılamayacak bir para. Ancak üzülmeye gerek yok. Bu gibi durumlarda bazı programlar devreye giriyor. Programın SEO Spyglass adlı ücretsiz sürümünü kullanarak bazı backlink bilgilerine erişebilirsiniz veya bu geri bağlantıları tespit etmek için OpenSite Explorer'ı kullanabilirsiniz. Hatta elde edeceğiniz bu backlinkler aracılığıyla web sitesinin alan ve sayfa yetki değerlerini bile görüntüleyebilirsiniz.

Backlink ile Rakiplerin Önüne Geç

Backlinkleri ücretsiz ya da ücretli programlar aracılığı ile elde ettikten sonra rakibinize backlink gönderen siteye gidin ve iletişim adresini bulun. İlgili kişiye bir e-posta hazırlayın ve sitedeki içeriğin kalitesinden bahsedip sahip olduğunuz sayfanın da aynı anahtar kelimeleri sağladığı ve kaliteli olduğunu söyledin. Ek olarak, lütfen gönderinizin güncel olduğunu söyleyin ve size bağlantı vermek isteyip istemediğini sorun.

Backlink Stratejisini Neden Uygulamalısınız?

Uyguladığınız backlink yani geri bağlantı stratejisi, çevrimiçi pazarlama, sayfa içi SEO ve sayfa dışı etkinlikler açısından düşündüğünüzden daha fazla avantaja sahiptir. Backlink işlemlerinin en önemli sayılacak faydalarından bazıları da şunlardır:

Arama motoru sonuç sayfalarında sıralamanızı yükseltir.

Web sitenize insan trafiği çeker.

Birçok kişi tarafından fark edilmenizi ve marka bilinirliğinizi artırmanızı sağlar.

Web sitenizin itibarını artırır.