Spam Skoru Nedir ve Nasıl Düşer?

Spam Skoru Nedir?

Moz.com verileri tarafından ölçülen spam puanı, alınan kötü amaçlı / spam web sitelerinin yüzdesini temsil eder. Spam puanı 0 ile 17 arasında değişebilir. Puan ne kadar yüksekse, arama motorları tarafından cezalandırılma olasılığınız o kadar yüksektir. Moz, bir sitenin spam olup olmadığını tespit etme konusunda fazlasıyla başarılıdır. Eğer spam skoru 27 sinyal değeri arasından 8 veya 8’in de üzerinde bir değerdeyse %50‘den fazla olasılıkla bu web sitesi Google arama motoru tarafından engellenir ve ulaşılamaz hale gelir.

Spam Skorunu nerelerde kullanırız?

Bir web sitesinden link almadan önce spam skorunu yani puanını öğrenebilir; bu doğrultuda bir karar vermemizde veya kendi sitemizi sorgulatmada, yanlış ya da doğru link inşasını kurup kurmadığımızın teyidinde kullanabiliriz.

Spam Skoru Nasıl Düşer?

Spam skorunuz yüksek çıktığı zaman düşürebilmeniz için bir imkân vardır. Gerekli düzenleme ve efor ile spam skorunuzu pek tabii düşürebilirsiniz ancak bunun tek yolu sitenize gelen zararlı linkleri reddetmektir. Bu zararlı linkler “Moz Link Explorer” backlink sorgulama aracının sağladığı 27 sinyalle tespit edilebilir. Sitenize verilen linklerden spam skoru yüksek olan bağlantıları doğrudan reddettiğiniz takdirde spam skorunuzda düşme yaşandığını gözlemleyebileceksiniz.

Spam Skoru Neye Göre Belirlenir?

Spam skorunu belirlemede 27 adet sinyal kullanılmaktadır. Bu 27 adet sinyalin her birinin düşük ya da yüksek, fazla ya da az olması gibi durumlarında spam skoru yükselmesi yaşanabilecektir. Site sahiplerinin ara ara spam skor analizi yapmaları ve bu skor doğrultusunda düzenlemelere gitmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca ücretsiz veya düşük bütçeyle çok fazla backlink imkânı tanıyan sitelerin kullanılması spam skor oranınızı arttırabilmektedir. Moz sitesinin yaptığı açıklamaya göre bu 27 sinyal kriteri şunlardan oluşmaktadır:

  1. Düşük sayfa sayısı

  2. Spam alanlarıyla ilişkilendirilmiş TLD

  3. Etki alanı adı uzunluğu

  4. Alan adı rakamları içeriyor mu?

  5. Google Yazı Tipi API’si mevcut mu?

  6. Google Etiket Yöneticisi

  7. Doubleclick Reklamlar

  8. Telefon Numarası Mevcut Mu?

  9. LinkedIn Bağlantıları

  10. E-posta Adresi Mevcut mu?

  11. HTTPS

  12. Meta Anahtar Kelimeler Kullanımı

  13. Jumpshot Ziyareti Sıralaması

  14. Rel Canonical

  15. Başlık Öğesinin Uzunluğu

  16. Meta Açıklama Uzunluğu

  17. Meta Anahtar Kelimelerin

  18. Tarayıcı Simgesi

  19. Facebook Pixel

  20. Harici Çıkışların Sayısı

  21. Spam’a Bağlantılı Alan Adlarının sayısı

  22. Dış Bağlantıların İçeriğe Oranı

  23. Alan Adında Ünlüler /

  24. Etki Alanı Adındaki Kısa çizgiler

  25. URL Uzunluğu

  26. Zehirli Kelimelerin Varlığı

  27. Yüksek TBM Anchor Text Kullanımı