Domain (Alan Adı) Nedir?
Domain aslında İngilizce bir kelime olup Türkçe karşılığı alan adıdır. Whois sorgulama ile alan adı yani domain boş mu, yoksa bir başkası tarafından kaydedilmiş mi bu öğrenilebilir. Her ne kadar çoğu yerde alan adı olarak belirtilse de, global bir terim olduğu için Türkiye’de de genelde domain şeklinde bilinmektedir. Domain, doğrudan bir web sitesine erişilmesi amacıyla tarayıcıya yazılan sembol, harf ve sayıların bir araya gelmesinden oluşan ve bir nevi web sitenize verilen isimdir. Örneğin alan adı olmasaydı, bugün girdiğimiz web sitelerine https://12.123.1234.0 şeklinde IP adresleri ile erişim sağlardık. Dolayısıyla ulaşmak istediğimiz her web sitesinin IP’sine ait sayı grubunu aklımızda tutmak veya bir yerlere not etmek çok zorl olabilirdi.
Domain Uzantısı Nedir?
Domain yani alan adları yalnızca bir kelimeden ibaret değildir, ayrıca uzantı diye tabir ettiğimiz ve belirlenen kelimenin en sonuna gelen . İşaretinden sonraki kısım mevcuttur. Com, Net, Org, Info, Biz, Co, Tc bunlar bilinen uzantılar olmakla birlikte çok sayıda domain yani alan adı uzantısı mevcuttur. Bu uzantıların bazıları ülke uzantısı olarak belirlenmiş olup, bir çoğu da niteliğine göre şekil almıştır. Örneğin .com uzantısı ‘Commerical’ yani ‘Ticaret’ anlamına gelen kelimenin kısaltması ile oluşturulmuş iken .tv uzantısı Tuvalu Adaları isimli ülkenin alan adıdır. Diğer domain uzantıları ve anlamları için burada bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
Subdomain Nedir?
Türkçe karşılığı ile “ikincil alan adı” veya “alt alan adı” olarak nitelendirilen subdomain, mevcut bir domainden üretilmiş olan diğer tüm domainlerin tamamına verilmiş addır. Örneğin, dapasorgula.com ana alan adı yani ana domaindir. blog.dapasorgula.com ise subdomain yani alt alan adıdır. Genelde iletisim, blog, forum veya mağaza gibi alanlara erişimde bu alt alan adları kullanılabilir.
Domain Nasıl Alınır?
Bir domainin kayıt edilmesi için birçok yol mevcuttur. Süresi dolmuş yani belirli süreli satın alınmış ancak süre dolduğunda uzatılmamış alan adını ya da hiç kaydedilmemiş bir alan adını alabilirsiniz. Bir başkasının halen sahip olduğu ancak devretmek istediği bir alan adını veya açık artırma ile satılan bir alan adını satın alabilirsiniz. Bu işlemler için R10, GoDaddy, Alan Adı Sepeti gibi birçok pazar yeri mevcuttur.
Domain Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir domain kayıtlı mı değil mi, kayıtlı ise ne zaman kaydedilmiş, kime ait ve buna benzer diğer bilgilerin sorgulanması için whois sorgulama işlemi denen bir işlem yapılabilmektedir. Alan adının kime ait olduğu bilgisi kayıt firmalarından yapılacak bir işlem ile mümkündür ancak SEO konusunda uzman bir kişi, bu şekilde alan adı sahibinin kimlik bilgilerinin saklanmasının SEO yönünden olumsuz etki yaratabileceğini söylemiştir.