DA ve PA Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Online olarak hizmet veren sitelerin Google arama motoru optimizasyonu çok önemli. Buna Seo adı veriliyor. Moz adındaki Seo araçlarının, belli kriterlere göre oluşturmuş olduğu DA ve PA değerleri; ana sayfa ve domainin değeriyle, sayısal olarak nasıl bir skora sahip olduğunu göstermesi açısından oldukça önemli. Da ve Pa farkı, birden çok kriterden oluşmaktadır.

DA Nedir?

DA ve PA farklı şeyleri ifade edebilmek için kullanılan iki değişik kavramdır. Moz platformu sayesinde son yıllarda karşımıza çok sık çıkarlar. DA, domain authority kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Buna, domain otoritesi demek mümkündür. Bu kavram sayesinde, sitenin skorunu görmek mümkündür. 0 ile 100 arasında bir puanlama ile değerlendirilmektedir. Tam 40'tan çok değişkene sahiptir. Bunların tümü başarılı bir inceleme sonrasında baz alındıktan sonra ortaya çıkar. Hangi aralıklarda olduğu rakamlarla ifade edilmektedir. Şu algoritma söz konusudur;

  • En kötü sitelerin puanları 0 ile 10 arasındadır.
  • 10 ve 30 aralığı ise kötü olarak sınıflandırılır.
  • 30 ya da 40 arasındaki bir rakam, sitenin kabul edilebilir bir seviyede olduğunu gösterebilmesi açısından önemlidir.
  • 40 ve 50 arasına ortalama, 50 ile 60 arasındaki sitelere ise iyi denilir.
  • 60 ve 90 aralığı, birçok farklı açıdan mükemmel bir web alanı anlamına gelmektedir.
  • Son olarak 90 ve 100 aralığından bahsetmek gerekiyor. Bu, en son sınırdır. Yani muhteşem bir sitenin puanlarıdır.
  • DA ve PA için bunların tümü aynıdır.

Pa Nedir?

DA ve PA farkı çerçevesinde ortaya çıkan bir diğer kavram ise Pa olarak biliniyor. Buna sayfa otoritesi adı verilmektedir. Arama için gerçekleştirilmiş olan sorgu sonuçlarının ardından bunların nasıl bir performans ortaya koyduğunu gösteren puanlama sistemidir. Bu noktada yapılmış olan puanlamanın Da ile bir farkı söz konusu değildir. Yani yine 0'dan başlayarak 100'e kadar devam eden rakamlar mevcuttur. En kötü ve muhteşem aralığında değişik tanımlamalar mevcuttur.

Da ve Pa Farkları Nelerdir?

DA ve PA farkı birden çok parametreden oluşur ve bunlar şöyledir;

  • DA, hedef olarak belirlenmiş olan anahtar kelime kapsamında, bunun sıralama kabiliyetini ölçmektedir. Bunu baz aldıktan sonra ortaya bir puan çıkar. İşte buna da değeri denilmektedir.
  • PA olarak bilinen kavram ise bir web sitesinin kalitesini gösterir. Yani onun sıralamada nerede olabileceğini, üstlerde görülüp görülemeyeceğini de ifade etmektedir.
  • DA, domain bazlı çalışmaktadır. Domain alan adı demekti. Da bunun üzerinden yapılmış olan puanlamayla dikkat çeker.
  • PA kavramı ise sitenin kendisine motive olarak, oradaki içerikle ilgilenir ve bunun belirlenmiş, genel kabul görmüş kalite standartları üzerinden ne kadar kaliteli, iyi olduğuyla alakadar olmaktadır.
  • Alan adı otoritesi yani DA, alan üzerinde ya da bunun altındaki yerlerdeki analitik bir biçimde gerçekleştirilmiş olan sıralama potansiyeli konusunda bir işlem yapmaktadır. Ancak sayfa otoritesi, yani PA, tek tek bir biçimde işlem gerçekleştirerek, var olan potansiyeli ölçebilme yeteneğine sahiptir.
  • Hem Mozrank hem de Moztrust olarak bilinen iki değişik ölçüm kavramında da bu mantığın aynı olduğunu görmekteyiz.
  • Moz tarafından hesaplanmış olan metrik üzerinden PA, arama sonuçlarını baz alarak, bunun daha iyi nasıl olabileceği konusunda bilgi vermektedir. İlgili işlemi gerçekleştirme sırasında Mozscape adındaki web dizini üstünden hareket etmektedir. Bağlantı sayıları başta olmak üzere daha birçok şeyi içermektedir.
  • Görüldüğü gibi bu iki kavram birbirlerinden oldukça kalın çizgilerle ayrılırlar.

Da Konusunda Etki ve Stratejiler Nelerdir?

Alan yetkilisi yani DA konusunda birden çok strateji ve etki söz konusudur. Bunlar şöyledir;

  • Bunun arttırılması site için büyük bir öneme sahip olduğundan, farklı yolları kullanmak gerekiyor. Her şeyden önce oldukça yoğun bir dahili bağlantı üzerinde, web sayfasında yüksek kaliteli içeriklerin oluşturulması gerekmektedir. Bunu gerçekleştirirken bağlantı alaka düzeyi ve dış kaynak yetkisi üstünden gelecek olan linkleri kazanabilmek için çaba sarf edin.
  • Kötü linkler sitede olduğu zaman bu durum oldukça büyük bir sorun yaratacağından mutlaka en kısa sürede bunlardan kurtulmak şarttır.
  • Değerin ve etkinliğin artması genellikle hızlı şekilde gerçekleştirilmediğinden dolayı kesinlikle çok sabırlı hareket etmek önemlidir.
  • Eğer bunları yaparsanız, alan otoritesinin artması mümkündür. Bu yavaş olmasının yanı sıra istikrarlı bir biçimde gerçekleştirileceğinde, sizin ve siteniz için çok daha iyidir. Bunun sonucunda alt alan isimleri de dahil olmak üzere bütün sayfalar üzerinde sorgular için çok yüksek bir sıralamanın sahibi olabilirsiniz. Yani siteniz, arama motoru üstünden yapılacak olan tüm aramaların ardından yukarılara tırmanabilir. Da, kullanıcıya çok farklı esneklikler sunmasından dolayı avantaj demektir.
  • Bunların başında gerek bağlantıların gerekse içeriklerin nasıl oluşturulacağı hususunda sağlanmış olan opsiyonlar ilk sırada gelmektedir. Aynı zamanda yine bağlantı, içeriklerin ne zaman ve nerede yapılacağı gibi temel konuda alternatifler çoktur. Etkisi site üzerinde çok geniş olmaktadır.

PA Konusunda Etki ve Stratejiler Nelerdir?

DA ve PA arasındaki farklar çerçevesinde sayfa otoritesini yani PA'yı etkileyebilmek için şunları yapmak gerekiyor;

  • Yetkisi son derece yüksek olan bir etki alanı içinde sayfa oluşturmak gerçekleştirilecek olan ilk işlemdir.
  • Seçilmiş olan bu sitenin içeriğini kontrol edin. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel parametrelerin başında ayrıntı gelmektedir. Çok boş ya da düz olabilecek site içeriklerinden kaçınmak şarttır. Aynı zamanda içeriğin tamamen orijinal olmasına büyük bir özen gösterin. Konuyla birebir alakalı olan yazıların bulunmasına dikkat edin.
  • Seo optimizasyonları sadece Google arama motoru için geçerli bir işlem değildir. Başlı başına bir Seo firması olan Moz da, bu noktada benzer kriterlere sahiptir. Bunu göz önünde bulundurarak ona göre hareket edin. Optimizasyonu başarılı bir biçimde sağlayın.
  • Kesinlikle sitenin ne kadar işlevsel olduğunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Bağlantı eklemek bir diğer dikkat çekici husustur. Dahili olacak şekilde bunu gerçekleştirin.
  • Tıpkı Da değerinin arttırılmasında olduğu gibi çok kaliteli olan backlinkleri edinin ve site içine bunların tümünü dahil edin.
  • Tüm bunların gerçekleştirilmesinin ardından, siteniz artık daha farklı bir yapıya kavuşacaktır. PA değerinin arttırılması bu sayede çok zor bir işlem değildir. DA ile kıyaslandığı zaman farkın çok daha kısa bir sürede hissedilmesi mümkündür.

Da ve Pa Sorgulama Çok Kolay

Sahip olduğunuz resmi sitenin ya da değeri merak ettiğiniz herhangi bir online alanın gerek PA gerekse DA olarak tanımlanmış skorunu bulmak son derece kolay. Bunun için özel bir sorgulama alanı dikkat çekmekte. Hemen dapasorgula.com sitesine erişim sağladıktan sonra aynı anda 10 farklı siteyi sorgulama şansınız var. Backlink, PA değeri, da değeri konusunda bilgi alabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak alan adının hem yaşının hem de ne kadar müsait olduğunun öğrenilmesi de opsiyonların içinde bulunmakta.