Domain Uzantıları Nedir?

Ülkelere verilen yerel alan adları ve diğer alan adları site isimleri sonunda noktadan sonra yer alır. Alan adları, ismi IANA olan uluslararası bir firma tarafından yönetilir. Ülkelerin internet üzerindeki alan kodu, internet adreslerinin noktadan sonraki kısımlarında yer alan iki harflik en son uzantıdır. Örneğin www.örnektir.com.tr alan adında ".tr" Türkiye için internet ülke alan kodunu gösterir. Bu kod örnek olarak Rusya için “.ru”, İtalya için “.it” kısaltmalarıdır. Ülke alan adları için kayıt prosedürlerini ilgili ülke belirler. Bu alan adları bazı ülkelerde belge gerektirmeden satın alınabilmekle birlikte, bazıları için belge gerekmektedir. ODTÜ tarafından verilen com.tr, net.tr, org.tr, web.tr, gen.tr gibi yerel uzantılı alan adı almak için ilgili şirketler aranabilir.

Alan adı uzantıları örnekleri nelerdir?

Bazı uzantıların uluslararası geçerliliği bulunmaktadır. Bu geçerliliğe sahip alan adı uzantıları şunlardır: .com, .net, .org, .aero, .asia, .biz, .cat, .coop, .edu, .info, .int, .jobs, .gov, .mil, .mobi, .museum, .name, .pro, .tel, .travel. Diğer bir adı seviye alan adı uzantıları olan bu uzantıları almak için ABD’de bulunan bir şirkete başvuru yapılması şarttır.

Bazı alan adı uzantıları ve anlamları nelerdir?

.com: Ticari alan adı olarak üretilmiş olmasına rağmen günümüzde çoğu çeşitli siteler için de kullanılmaktadır. İngilizce dilinde “commercial” anlamına gelir.

.net: İngilizce dilinde iletişim ağı, iletim şebekesi anlamına gelen “network” kelimesinden kısaltılmıştır.

.org: “organization” kelimesinin kısaltması olup, genelde kâr amacı gütmeyen organizasyon siteleri tarafından kullanılmaktadır.

.gov: İngilizcede hükümet anlamına gelen “government” kelimesinin kısaltılmasından gelir, resmî kurumlar kullanır.

.edu: “education” kelimesinden türetilmiş olup, Üniversiteler ve bağlı eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır.

.com.tr: Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından bazı belgeler dahilinde firmaların ibrazına dayanılarak verilir.

.mil: Uzantının kökü İngilizce dilinden çevrildiği zaman askeri anlamına gelen “military” kelimesinden gelir, askeri kurumlar tarafından kullanır.

.int: International kelimesinin kısaltması olup, uluslararası kurum ve kuruluşların web siteleri için kullanılır.

.info: İngilizce dilindeki “information” kelimesinin kısaltılmışı olup, bilgi içerikli siteler için kullanılır.

.pro: İngilizce dilinde kullanılan ve uzman, profesyonel ve mesleki anlamına gelen ‘’professional” kelimesinin kısaltılmışıdır.

.jobs: İşverenlerin kariyer siteleri oluşturabilmesi amacıyla oluşturulmuş ve İngilizce dilinde “iş” anlamına gelen “job” kelimesinden oluşan bir alan adıdır.

.es: İspanya, .ae: Birleşik Arap Emirlikleri, .am: Ermenistan, .ar: Arjantin, .co: Kolombiya, .aero: Hava taşımacılığı endüstrisi, .dk: Danimarka, .be: Belçika, .az: Azerbaycan, .an: Hollanda Antilleri, .cy: Kıbrıs, .bg: Bulgaristan, .ca: Kanada, .af: Afganistan, .eu: Avrupa Birliği, .cn: Çin, .edu: Eğitim, .cz: Çek Cumhuriyeti, .de: Almanya.