Azerbaycan-Ermenistan Son Durum Ne?

10 Ekim Cumartesi günü Azerbaycan ve Ermenistan arasında Moskova’da yapılan bir görüşme ile Dağlık Karabağ’daki cenaze ve esir değişimini amaçlayan ve insani amaçlı olan bir ateşkes kararına imza atılmıştı. Ateşkes kararı üzerinden 24 saat geçmeden Ermenistan’ın tekrar sivilleri hedef almasıyla Ermenistan tepkilerin tekrar odağı haline geldi. İşte detaylar…

Azerbaycan- Ermenistan Arasında Sular Duruldu mu?

Azerbaycan cumhurbaşkanı ilham Aliyev’in yaptığı açıklamalara göre Azerbaycan – İran sınırındaki 20 köy ve 1 kasaba daha Ermenistan işgalinden kurtuldu. Ermeni askerlerinin yaşadığı mühimmat ve teçhizat sıkıntısından dolayı sivillerin askere alındığı bilgisi edinildi.

Askeri Teçhizat Sorunlarından Mustaripler

Öte yandan Doğan Haber Ajansına göre Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın askeri kaynaklarının ve altyapısının cephe hattında ciddi şekilde hasar gördüğünü ve Ermeni güçlerinin teçhizat, silah, mühimmat ve yiyecek sıkıntısı yaşadığını duyurdu. Muharebe pozisyonlarını koruyacak düzenli birliklerin olmaması nedeniyle, Ermeni askerlerinin yerini gönüllü siviller aldığı bilgisi geldi.

Cumhurbaşkanı Aliyev'den Önemli Açıklama

Azerbaycan’ın İran sınırının işgal altındaki kısmı tamamen kontrol altına alındı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sosyal medya hesabından "Kahraman Azərbaycan ordusu Fuzuli ilinin Mollaveli, Yukarı Refidinli ve Aşağı Refidinli; Cebrail ilinin Sirik, Şıhlar, Mestelibeyli ve Derzili köylerini işgalden kurtardı. Yaşasın Azerbaycan ordusu. Karabağ Azerbaycan'dır" yazan bir paylaşımda bulundu.

İRAN SINIRI TAMAMEN TEMİZLENDİ

Anadolu Ajansının ilettiğine göre 20 köy ve Ağbend kasabasının da Ermenistan işgalinden kurtarılmasıyla, Azerbaycan-İran sınırının işgal edilen kısımlarının tamamen Ermeni askerinden temizlenip kontrol altına alındığını belirten Aliyev, Azerbaycan ve İran halklarını bu başarıdan dolayı kutladı.

SON DURUM NE?

27 Eylül'de Dağlık Karabağ'da başlayan operasyonda Azerbaycan ordusu 3 şehir merkezi, 2 kasabayı, bazı stratejik yükseltileri ve 112 köyü Ermeni işgalinden kurtardı, kurtardı. Ermeni ordusunun yeni yerleşim yerlerini de işgal etmesinden sonra Azerbaycan ordusu şu ana kadar toplam 133 yerleşimi işgalden kurtardı. 22-23 Ekim gün ve gecesi Fizuli-Hadrut-Jabrail, Ağdara ve Gubadlı'da cephe operasyonları ve çatışmalar değişen yoğunlukta da devam etti.

ERMENİ GÜÇLERİ 63 SİVİLİ ÖLDÜRDÜ MÜ?

İHA'nın belirttiği ifadelere göre Ermenistan ordusunun sivilleri hedef alan saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin sayısını açıklandı. Açıklamada, Ermenistan ordusunun sivilleri hedef alması sonucunda 27 Eylül'den bu yana 63 kişinin yaşamını yitirdiğini, 298 kişinin yaralandığını aktardı. Sivil yerleşim yerlerine yönelik bu saldırılar doğrultusunda 2 bin 156 ev, 90 apartman ve 398 kamu binasının kullanılamaz hale geldiği duyuruldu.

NATO TARAFSIZ KALDI

NATO üyesi Stoltenberg, Ermeni cumhurbaşkanına çatışmada taraf olmadıklarını belirterek, aradaki sorunu diyalog yoluyla çözmelerini umduklarını belirtti.