Freelance nedir? Freelance iş bulmak için 5 site hangileridir?

Freelance nedir?

Serbest çalışan insanlar için kullanılan Freelance kelimesinin tam çevirisi aslında paralı askerdir. Serbest çalışma günümüz dünyasında apayrı bir çalışma şekli haline geldi. Kendi işini kurmaya başlayan veya kurmak isteyenler, konuma, işe veya proje bazlı çalışanlara bağlı olmaksızın evde veya kafede çalışmak isteyenler için en çok tercih edilen seçenek artık freelancing. Günlük çalışma saatlerinin ve yerinin tamamen kişiye bağlı olduğu bu çalışma stilinde kişi isterse bir gün iş yapmayıp diğer gün iki katı çalışarak arayı kapatabilir. Normal mesai anlayışının dışında bir çalışma stilidir. Evde çeşitli el sanatları üretenler, blog yazarları ve home office çalışan serbest çalışanlardır. Ancak şirket çalışanları arasında şirket işlerini evde yürüten çalışanlar da vardır.

Freelance iş nasıl bulunur?

Neredeyse her şeyi online yapabildiğimiz günümüz dünyasında freelance iş bulmanın en hızlı yolu bunun için özel olarak hazırlanmış siteleri kullanmaktır. Piyasadaki freelance sitelerine üye olup, kendi ilgi alanınızdaki ya da mesleğiniz ile ilgisi olan işlere teklif verip teklif alarak başlangıç yapabilirsiniz. Freelance iş dünyasında başarılı olmanın püf noktalarından biri güzel bir network oluşturmaktır. Bu yüzden çalıştığınız müşteriler ile iletişimi koparmayıp gelecekteki işler için Zemin oluşturmak sizin için faydalı olacaktır. Freelance iş dünyası normal iş dünyasına göre ivmelenmesi zor bir dünyadır fakat sabırlı olup zihinsel olarak hazırlanırsanız freelance dünyasına sıkıca tutunabilirsiniz. İsteğiniz hemen yerine getirilmezse terk etme aşamasında olabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi bu durumda sabırla beklemek çok önemli. Devam ve bekleme aşamalarında zihinsel olarak hazırlanmaya çalışmanızı, evinizi iş bulduğunuz bir ev ofisine çevirerek veya "ortak çalışma alanları" denilen ortak çalışma alanlarını arayarak işe eğilmenizi öneririz.

En iyi 5 freelance sitesi hangileridir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi Freelance iş bulmanın günümüzdeki en hızlı yolu Freelance sitelerine başvurmak. İnternette freelance sitesi aradığınızda önünüze onlarca site gelecektir. Bunların hepsi benzer sistemlerle çalışan iş veren ve iş arayanların buluşmasını sağlayan sitelerdir. Freelance iş aradığınız sitenizin güvenilir bir site olduğuna emin olmalısınız. Hem işvereni hem de arayanı güvence altına alarak iletişime geçmesini sağlayan siteleri kullanmadığınız takdirde dolandırılma ihtimalinin kapısını aralayabilirsiniz. İletişimin site üzerinden sağlanmadığı anlaşmalarda işveren paranızı yatırmadığı takdirde siteler bir mesuliyet almazlar ve itirazınız havada kalır. Bu nedenle güvenilir Freelance sitelerini kullanmak bu işe girişte dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. En güvenilir sitelerden 5 tanesini aşağıda sıralı bulabilirsiniz:

  1. Fiverr

  2. Upwork

  3. Toptal

  4. Simply Hired

  5. PeoplePerHour