Google Data Studio nedir? Google Data Studio’ya Nasıl Erişebilirim?

Google Data Studio Nedir?

Google Data Studio, Google'ın kullanıcılara sunduğu en hızlı ve en etkili çözümlerden biridir. Dinamik raporlar hazırlamak için kullanabilirsiniz. Data Studio'yu kullanarak, Google Analytics verilerinden Google AdWords verilerine ve kendi MySQL verilerinizden okunması kolay raporlara birçok dinamik veriyi dönüştürebilirsiniz. Veriler, çözüm odaklı ve geçerli verilerin elde edilmesine yardımcı olan birçok kanal üzerinden Google Data Studio'ya iletilebilir. Aktarılan bu verileri açıklamak ve burada okumak en iyisidir. Ayrıca oluşturulan rapor müşteriler ile paylaşılabilir. Müşteriler veri kaynaklarına ve yalnızca rapor verilerine erişmeyi seçebilir.

Google Data Studio’da Aktarılabilen Veriler Nelerdir?

Data Studio veri aktarımı sağlar. Günümüzde Google Data Studio için aktarılabilir veriler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Google Sheets

  2. YouTube

  3. AdWords

  4. Search Console

  5. Attribution 360

  6. DCM

  7. Google Analytics

  8. Google Cloud Storage

  9. BigQuery

  10. File upload

  11. Firebase

Buna ek olarak Google Data Studio paneline eklenecek olan veriler ve veri kaynakları kullanıcı tercihine bağlı olarak değiştirilebilir ve kişiye özel geliştirilebilir.

Google Data Studio’ya Nasıl Erişebilirim?

Google Data Studio’ya erişmek için, Data Studio sayfasına gitmeniz ve Google Analytics bilgileri ile giriş yapmanız gerekir. Eğer Google Analytics hizmetinin ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız, Data Studio’nun da sınırlı sürümünü kullanma imkânınız vardır. Ücretsiz olan bu sürüm en fazla beş özel rapor oluşturabilme yetkisi verir. İlk defa olan girişiniz sonrasında, raporlamaya ve sisteme iyice alıştıktan ve adapte olduktan sonra kendi özel raporlarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Ek olarak, size ilham verecek aslı olmayan raporlardan da faydalanabilirsiniz. Bu aslı olmayan raporları incelemekte fayda vardır. Kendi raporunuzu hazırlarken yolunuzu çizmenize önceden olanak sağlar. Ayrıca Google, bu hizmet ve işeyiş ile ilgili genel bir bilgi ve fikir elde etmeniz için kullanıcılarına Youtube videosu da sunar. Bu videoda ilk raporunuzu nasıl oluşturacağınız ile ilgili verilen bilgiler sizin için yararlı olacak ve yol göstericilik görevi üstelenecektir. Data Studio, kullanımı kolay ve pratik olan Google Drive ara yüzünü kullanır. Bu açıdan kullanım sırasında çok zorluk çekmezsiniz.

Rapor Hazırlama Nasıl Yapılır?

Rapor hazırlarken kolaylık sağlayan Google Data Studio, tablo ekleme, pasta grafiği gibi görselleri de pratik bir şekilde raporunuza ekleme imkânı tanır. Raporunuzu hazırladıktan sonra PDF olarak indirebilir ve bilgisayarınızdan da kolaylıkla erişebilirsiniz. Rapor düzenlemenizi tamamen kişisel tercihleriniz doğrultusunda istediğiniz yaratıcılıkta yapabilir, rapor linkini ilgili kişilerle paylaşabilir ve Drive ile her yerden erişim imkanına sahip olabilirsiniz.