Üniversitelere Yüz Yüze Eğitim Başlıyor Mu?

Pandemi dolayısıyla uzaktan ve online eğitime geçilmesiyle birlikte üniversite öğrencilerinin çoğu memleketine dönmüştü. Bazı söylentilerin sosyal medyada dolaşmasıyla birlikte öğrencilerin ve ailelerin tekrar kafası karışmış oldu. Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayıp başlamaması büyük bir merak konusuyken, ilkokulların kademeli açılmaya başlaması toplumun bazı kesimleri tarafından büyük tepki topladı. İşte haberimizin detayları…

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM İLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullanarak kafaları karıştırdı. Üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek mi?

YÖK PROJESİ

Konuşmasına "Yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istiyorum: YÖK-Anadolu projesi." Diye devam eden Erdoğan, "Bu çalışma Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksikliklerin hızlıca giderilmesini hedefliyor." İfadelerine yer verdi.

BAKAN KOCA NE DEDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenli yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası bazı açıklamalarda bulundu. Bakan Koca yüz yüze eğitimle ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: "Bu dönemde yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini biz bilmek istiyoruz. Bilim Kurulu'nda da bugün konuşulmuş oldu. İki hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubu ile ilgili biz vaka seyrini, sayılarını tekrar değerlendirip, gerektiğinde kademeli olarak bir geçiş yapılacağı zaten söylenmişti, kademeli geçişe de geçmiş olacağız. Burada özellikle salgının seyri ve de yüz yüze eğitimle öğrencilerin o yaş gruplarındaki dağılımın, nasıl şekillendiğini gördükten sonra gündeme alınmış olur. Dolayısıyla önümüzdeki iki, üç haftanın değerlendirmek için önemli olduğunu düşünüyorum. Bilim Kurulu'nun da bugün değerlendirmesi bu şekilde oldu."

YÖK NE DİYOR

Pandemi dolayısıyla üniversitelerin akıbetinin yarattığı merak doğrultusunda YÖK Başkanı açıklamalarda bulunmuştu. Başkan’ın açıklamalarında ‘YÖK olarak, üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik.’ İfadeleri kullanılmıştı. Buna istinaden bazı üniversiteler senato kararıyla güz planını uzaktan olarak planladıklarını belirtilmişti. Son yaşanan gelişmelerin ardından üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı tarih halen tam olarak netleşmedi.

Üniversiteler Kendi Kararını Duyurdu

Açıklamalar doğrultusunda üniversiteler kendi kararlarını duyurdular. 4 devlet üniversitesi net bir açıklama yapmazken, geri kalan üniversiteler güz döneminde uzaktan eğitim kararı aldıklarını belirtti. Yeni eğitim-öğretim dönemi için henüz bir açıklama yapmayan devlet üniversiteleri ise şu üniversiteler: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Çanakkale On dokuz Mayıs Üniversitesi.