Düşen domainleri nasıl bulurum? En iyi 5 domain takip firması hangileridir?

Domain Ne Zaman Düşer?

Tescil süresi sona erdiği halde yenilemesi yapılmayan domainler kayıt yapan firma tarafından son tescil tarihinden itibaren 3 ay süre ile askıya alınır. 3 aylık sürenin ilki 30 günlük bir zamanı kapsar. Bu süreçte DNS´ler sadece askıya alınır. Yani domain kaydı henüz silinmiş değildir. Süresi biten domainler, istenirse yenileme ücreti ödenerek domain yani isim geri alınabilir. 3 aylık sürenin ikincisi de 30 gün sürer. Daha fazla ücret ödenerek kayıt yenileme yapılabilir ve domain geri alınabilir. Son aşama ise artık bardağın son damlası sayılabilecek bir aşamadır. Bu aşama 6 günlük bir süreçtir. Yenileme yapılmadığı takdirde domain kaydı yaptığınız firma kaydı siler ve domain düşer. Yani bir isim, tescil bitiş tarihinden 66 gün sonra tamamen kaydı silinip düşmektedir. Fakat bazı firmalar, birinci süreci 35 gün olarak belirler. Yani yaklaşık olarak bir domainin düşme süresi 66-72 gün arasındadır. Düşen domainlerse yeniden tescil edilmeye müsait hale gelir ve yatırımcılar tarafından satın alınabilir.

Düşen domainleri nasıl bulurum?

İnternet üzerinde düşen domainleri yani alan adlarını gösteren bir çok site mevcuttur. Bir çoğu doğru ve güncel domainler gösterse de ara ara sahte ve eski domainleri gösteren sitelerle de karşılaşılabilir. İlgili sitelerden düşen domainleri ilgi odağınıza ve kurmak istediğiniz site içeriğine göre bir çok şekilde aratabilirsiniz. Düşen domainleri göreceğiniz sayfalarda bir çok filtreleme seçeneği de vardır. Bu filtreleme işlemini yapmak için ilgili sayfada bir filtreleme butonu karşınıza çıkacaktır. Bu tuşa bastıktan sonra filtreleme seçenekleri karşınıza gelecektir. Domainlerin filtreleme seçenekleri tercihinize ve ihtiyacınıza göre bir çok farklı şekilde yapılır. Bu seçenekler ilgili karakter sayısına göre arama, kelime odağına dayalı arama, domainin içereceği karakter seçeneklerine göre arama, alan adı uzantısına (.com, .org vs.) göre arama gibi seçeneklerden ve daha fazlasından oluşur.

En iyi 5 domain takip firması hangileridir?

Domain sahiplerinin kayıt yenilemeyi unutması veya geciktirmesi durumlarında domain yani alan adı hakları iptal edilebilir. Bu durumlarda domain süresi dolar ve düşürülür. Süresi dolmuş domainler yatırımcılar tarafından bazı internet siteleri aracılığıyla izlenir ve satın almak için sıraya girerler. Süresi dolmuş domainleri incelemenize, bulmanıza ve satın almanıza yardımcı olacak en iyi sitelerden 5 tanesi şunlardır:

  1. ExpiredDomains.net

  2. FreshDrop.com

  3. Dom Cop

  4. Name Jet

  5. Flippa

Siz de bu internet siteleri üzerinden düşen domainleri takip edebilir, bütçeniz varsa geleceğiniz için de yatırım yapabilirsiniz.