Alexa Nedir? Alexa Sıralamayı Neye Göre Yapar?

1996 yılında bağımsız şirket olarak kurulan Alexa, 1999 yılında Amazon şirketi bünyesine katılmıştır. Web sitelerinin trafik analizlerini çeşitli parametreler kullanarak hesaplayan Alexa, sezgisel analizler ortaya koyarak sitelerin popülerlik skorunu ortaya koyuyor.

Alexa Nedir?

Alexa kendini web sitesi ölçümleme ve SEO hizmeti sunan şirket olarak tanımlamaktadır. Web sitelerinde paylaşılan bilgilerin doğruluğuna dikkat eden şirket, parametrelerine öncelik olarak bilginin üstünlüğünü eklemiştir. Alexa geliştirdiği web araçları ile web sitelerinin daha iyi platform olabilmesi için önerilerin yanı sıra çözümlerde sunuyor.

Alexa, sisteme kayıt olan web sitelerinin kullanıcılarının site içerisindeki tepkilerini ölçümleyerek siteye 1 den başlayarak değer vermektedir. Web sitesine giren herkesten hareketlerini izleme yönünde onay isteyen tarayıcı eklentisi alexa tools ile analizler genel olarak tamamlanıyor. Web sitesinin sisteme dahil olması halinde Alexa Sıralama Sertifikası aracılığıyla web sitesini ziyaret eden kullanıcıların hareketlerini anonim olarak izlerken, daha kaliteli analizler yaparak geliştirme önerileri sunma imkanı tanıyor.

Alexa diğer birçok ölçümleme aracından farklı olarak tüm web sitelerini tek çatı altında analiz ederek rakip sitelerinin birbiri karşısında kıyaslamasını yapıyor. Yapılan kıyaslamada popülerlik skoru en yüksek olan kendini Alexa ve bulunduğu platformda ispatlamış sayılıyor.

Alexa Sıralaması Nedir?

Sisteme dahil olmuş web sitesinin ne sıklıkla ziyaretçi aldığını, ziyaretçilerin site içerisinde geçirdikleri zaman dilimi, gezdikleri sayfa sayısı, reklam veren milyonlarca firmayı yakından ilgilendiriyor. Sitenin ticari değer ölçümünü yapan Alexa, ziyaretçi oranı, ziyaretçi kalitesi ile doğru orantıda bağlantılıdır. Web sitesinin popülerliği konusunda doğrudan önemli veriler ortaya koyan Alexa’da sıralama yapmak oldukça önemlidir.

Alexa Sıralaması Nasıl Sorgulanır?

İnternette bulunan tüm siteler Alexa sıralama sorgusuna ne yazık ki dahil olamaz. Sıralamaya dahil olabilmesi için belirli bir ziyaretçi kitlesine sahip olması gerekmektedir. Alexa sıralama sorgulama yapmak istiyorsanız, alexa.com web sitesini ziyaret edip ücretsiz analiz yapabilirsiniz. Bu alanda ise Web sitenizin trafik istatistikleri aracı sıralamanız konusunda sizlere detaylı bilgi sunuyor.

Alexa Sıralaması Nasıl Düşürülür?

Alexa’da sıralama yükseltmek istiyorsanız, web sitenizin belirli oranda kaliteli ziyaretçi alması ve web sitenizde geçirdiği sürenin düzenli olarak artması gerekmektedir. Doğru reklam analizleri, yapılan SEO çalışmaları web sitelerinin yüksek trafik almasına sebep olurken, Alexa bu ziyaretleri dikkate alarak sıralamanızı yükseltmektedir.

Sıralamanın düşmesi için ikinci bir yol ise Alexa sitesine kaydolduktan sonra Alexa Widget gibi eklentiler kullanmanın yanı sıra ziyaretçilere Alexa Tool eklentisini tarayıcılarına kurmalarından geçmektedir.